“Vaccinium myrtillus” is de Latijnse naam voor de blauwe bosbes. “Vaccinae” zijn planten met bessen. “Vaccinium” komt van “vacca” en betekent “koe.” Want koeien zijn nou eenmaal stapelgek op bessen. In Nederland hebben we het doorgaans over “bosbessen.” De regionale en lokale benamingen zijn onder meer kraakbes, blauwbes, moerbeze, heidelbeer, krakelbezie, klokkebei, walbeer, krakke en postelbezie. Voor de koe maakt de naam niets uit, die lust ze allemaal. Of de koe ook beter kan zien wanneer hij deze bessen eet, kunnen wij je niet vertellen. Wel weten we dat Britse piloten in de Tweede Wereldoorlog de vruchten van hun superieuren moesten eten om hun zicht te verbeteren. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de bes daar ook echt toe bijdraagt (Frankrijk, 1960)!
Gedroogde wilde bosbessen, gezoet met (uiteraard eveneens biologische) appelsap gebruik je voor gebak, in toetjes, smoothies, door je GreenAge Muesli, in de yoghurt en door salades. Daarnaast laat je er een lepel van meetrekken en jouw zelfgemaakte (kruiden &) vruchtenthee!