Bio producten

Kapucijners

“VERBODEN REGENDANSJES TE DOEN IN HET NAJAAR!”

Niet zomaar Van Hollandsche Bodem, nee: alléen Van Hollandsche Bodem. De kapucijner is een typisch Hollandse boon (ook al heeft hij qua uiterlijk meer weg van een erwt) en deze vind je dan ook praktisch alleen in Nederland.

De kapucijner is het voorbeeld van een gewas wat verdrongen is door “gewonere” erwten en bonen – terwijl eeuwenlang kapucijners op zowat op iedere eettafel in Nederland stonden. Kapucijners zijn een beetje moeilijke peulvruchten voor een boer. Ze brengen stikstof in de grond (hoera voor deze natuurlijke bemesting van de bodem!) maar zijn wanneer ze in de buitenlucht te drogen hangen, uiterst kwetsbaar voor water. En in ons land regent het nu eenmaal op onvoorspelbare basis en helaas ook relatief veel. Dat laatste heeft veel boeren ertoe bewogen om eind jaren tachtig de gedroogde bonen business voorgoed vaarwel te zeggen.

Zo niet boer Piet uit Groningen. Piet heeft een zwak voor (Hollandsche) oergewassen en teelt met toewijding, geduld en vakmanschap onder meer deze kapucijners, die hij – zoals het oorspronkelijk ook hoort – handmatig plukt en te drogen hangt op “ruiters” – een soort houten rekken die ervoor zorgen dat de bonen de grond niet raken. En ja, deze staan buiten, op de akkers. Verboden regendansjes te doen in Groningen dus in het najaar!

Bestel kapucijners

bestel_in_onze_webshop-kapucijners

Recepten met kapucijners

quote

Ook lekker:

quote quote

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Instagram

Volg ons

Links