4 personen | 45 minuten | Gemiddeld |
Risotto wordt vaak bereid met een scheut witte wijn. Bij GreenAge zijn we dol op de variant met rode wijn – deze kom je in Italië vrijwel altijd tegen in de betere wijngebieden en zonder andere “dominante” smaakbepalers. Serveer er een frisse salade bij van bijvoorbeeld rucola en tomaatjes met olijfolie & balsamico azijn en je op en top Italiaanse “primi” is een complete maaltijd!
INGREDIËNTEN
- 200 gram GreenAge Calasparra D.O.P.
- scheutje milde olijfolie
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 1 knoflookteen, fijn gehakt
- 2 dl droge rode wijn
- ¾ tot 1 liter bouillon (van een bouillonblokje van goede kwaliteit of zelf gemaakt)
- peper en zout
- de fijn geraspte schil van 1 citroen
- 45 gram geraspte oude Pecorino
- de korst van oude Pecorino
- 2 dl room
BEREIDEN
- verwarm de bouillon tot heet, ondertussen doe je het volgende:
- verwarm de room met hierin de Pecorinokorst, laat op zacht vuur trekken
- verhit een scheut milde olijfolie in een pan met dikke bodem
- fruit hierin sjalot en knoflook enkele minuten (niet bruin laten worden)
- voeg de rijst toe en fruit zachtjes 2 minuten mee
- blus met de wijn
- roer tot de wijn bijna verdampt is
- voeg daarna een soeplepel bouillon toe
- roer af en toe en wacht tot de bouillon bijna verdampt is
- voeg de volgende soeplepel bouillon toe en ga zo door tot de rijst bijna gaar is
- haal ondertussen de korst uit de room
- strooi de Pecorino in de room en klop schuimig met een garde
- breng de risotto op smaak met peper en zout en citroenrasp
- schep een flinke lepel risotto op (voorverwarmde) borden
- giet de Pecorinoroom er voorzichtig omheen
- serveer direct