Bio producten

2 nieuwkomers in de GreenAge granen-familie

Red_quinoa

Rode en zwarte quinoa: super-superfood voor etensgenieters!

Dat witte quinoa steeds schaarser – en daardoor steeds duurder – wordt, is een fenomeen waar GreenAge maar ook ieder ander biologisch merk mee te maken heeft. En daardoor dus ook jij als etensgenieter en GreenAge klant.

De quinoa-schaarste is kunstmatig gecreëerd: boeren houden hun oogsten vast: tonnen quinoa liggen opgeslagen in warehouses in Peru en Bolivia te wachten tot de hoogste bieder (steevast uit Noord-Amerika of Europa) bereid is een woekerprijs te betalen voor dit plantaardige goud van de Inca’s. De gevolgen zijn niet mals: lokale bevolking kan zich geen quinoa meer veroorloven en is veroordeeld tot deegwaren en rijst (heel lekkere maar minder hoogwaardige voedingsmiddelen, zeker voor mensen met een relatief eenzijdig voedingspatroon zoals minder vermogende Peruanen en Bolivianen). Daarnaast schakelen steeds meer boeren over naar monocultuur landbouw: biodiversiteit (en dus gezond houden van het landschap) maakt plaats voor snel veel geld verdienen.

Minstens even goede, zo niet betere alternatieven voor witte quinoa

Wat betekent dit voor GreenAge? Wij zijn niet blij met de hoge prijzen. En ook niet met de uitputting van de grond door monocultuur en de het onbereikbaar worden van quinoa voor de lokale bevolking. Onderzoek bracht ons tot een aantal belangrijke bevindingen: biologische boeren houden zich aan de traditionele manier van bewerken en gebruiken van de landbouwgrond. Hierbij mag je bijvoorbeeld alleen natuurlijk bemesten in de vorm van het houden en hoeden van vee en zijn er strikte regels over het maken van vegetatiezones met andere gewassen tussen de percelen en geven de boeren de grond wel de broodnodige “rust” na een oogst voordat het weer ingezaaid wordt. GreenAge staat voor 100% bio en koopt alleen 100% bio quinoa en wij zijn dan ook erg blij dat we op dit front sowieso met een gerust hart kunnen handelen.

Ten tweede hebben we uitgevonden dat de lokale problemen veroorzaakt worden door alleen de witte quinoa. Met rode en zwarte quinoa is iets vreemds aan de hand, namelijk dat het moeilijker te verbouwen is (het wil eigenlijk alleen maar groeien boven 3000 meter, terwijl witte quinoa al zo ver veredeld is, dat het al gedijt op laagvlaktes in Noord-Amerika. Bovendien is de opbrengst van rode en zwarte quinoa in gewicht per plant aanzienlijk lager dan de opbrengst van witte quinoa. Niet echt een “appeltje-eitje” voor de boeren, die massaal gaan voor witte quinoa. Niet in de laatste plaats overigens omdat witte quinoa tot 30% meer opbrengt dan rode en zwarte quinoa.

Ergo: rode en zwarte quinoa zijn niet de veroorzakers van de problemen waarover we eerder spraken. Bovendien zijn wij eigenlijk wel bijzonder gecharmeerd van rode en zwarte quinoa: deze soorten vinden wij persoonlijk smaakvoller en beslist veelzijdiger en mooier dan de witte variant. En deze superfoods zijn ook nog eens bewezen gezonder. Oja, en – gek genoeg – zijn ze bovendien goedkoper dan hun witte counterpart!

Daarom schrapt GreenAge witte quinoa tijdelijk uit het assortiment. Tot de storm geluwd is. En bieden we vanaf nu rode en zwarte quinoa aan: superfood voor etensgenieters wat je letterlijk met een gerust hart kunt kopen, klaarmaken en eten!

Lees meer over rode en zwarte quinoa van GreenAge

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Instagram

Volg ons

Links