Bio producten

Eenkoorn Van Hollandsche Bodem

VAN MESOPOTAMIË NAAR GRONINGEN: OERGRAAN DER OERGRANEN!

 

Eenkoorn is een oergraan, de voorloper van emmer en de “moeder” van spelt. Een bijzonder oergraan, want het wordt nog maar heel weinig geteeld, laat staan in de 100% natuurzuivere oervorm. In het toenmalige Mesopotamië is men bijna 10.000 jaar geleden met het telen van dit graan begonnen. Bij gletsjermummie Ötzi (wie kent hem niet?) is eenkoorn gevonden, waaruit onder meer blijkt dat het groeigebied van de eenkoorn langzaam uitbreidde naar noordelijker en westelijker streken.
 
Eenkoorn dankt haar naam aan de manier waarop de korrels groeien: ze staan individueel en los op de stengel. Net als bij spelt, zijn de korrels met de kafjes vergroeid, wat ze een natuurlijke bescherming biedt tegen indringers als schimmels en beestjes. Door deze natuurlijke verdedigingslaag is pellen een nauwkeurig en tijdrovend werk – een van de redenen waarom Eenkoorn bijna is uitgestorven: tarwe pelt heel snel en makkelijk dus geld komt sneller in het laatje. Eenkoorn is niet veeleisend en kan onder zware omstandigheden groeien. De opbrengst van een hectare Eenkoorn ligt echter veel lager dan van een hectare tarwe (nog een reden voor het uit de gratie raken bij veel telers door de jaren heen).
 
Onze boeren Ale en Piet in Groningen, telen dit oergraan uit hun passie voor oergewassen. Omdat ze ervoor kozen om boer te zijn en geen voedselproducent. Zij nemen de lagere opbrengst en het moeilijke pellen voor lief want hiervoor krijgen zij en wij en dus jij, een oergraan dat nog alle gunstige eigenschappen bezit wat het 10.000 jaar geleden al had.
 
Eenkoorn is wat lichter verteerbaar dan spelt en kun je hetzelfde bereiden: je kunt het zelf malen en gebruiken voor het zelf maken van brood, pasta, koek & gebak. Of je kookt de korrels na een uurtje weken in koud water, in 25-35 minuten gaar (afhankelijk van de door jou gewenste “bite” – wat korter of wat langer). De gare korrels zijn een perfecte basis voor salades, als vervanger van rijst of pasta of je gebruikt ze door of in plaats van muesli. Geweekt in koud water (een uurtje is genoeg), zijn ze basis voor een verrassende risotto. Oerrisotto!

 

Bestel eenkoorn

bestel_in_onze_webshop-bulgur

Recepten met eenkoorn

binnenkort_recepten

Ook lekker:

quote quote

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Instagram

Volg ons

Links