Bio producten

(w)etenswaardigheden

TOMAATJES IN DE ZON DROGEN. GAAT DAT NOU ECHT ZO MAKKELIJK ALS DEZE KREET DOET VERMOEDEN?

“Onze” broers in Puglia (Carlo, Giovanni, Michele) telen tomaatjes. 2 soorten: de ronde tomaatjes om te drogen tot zontomaatjes en ovale tomaatjes om half te drogen. Maar hoe doen ze dat nou precies?

Op dit moment bloeien de tomatenplantjes. Na de bevruchting vormen zich kleine groene vruchtjes (botanisch gezien zijn tomaten geen groenten maar fruit) die dankzij de warmte en zon in Zuid-Italië uitgroeien tot volle rode tomaten. Michele houdt dat allemaal nauwlettend in de gaten en zorgt voor wat extra water wanneer de tomaten teveel last van de droogte krijgen. Exact op tijd oogsten, is cruciaal.

zontomaatjes
zontomaatjes-half-gedroogd
Direct na de pluk neemt Giovanni het over: zijn team wast en snijdt de tomaten. De ovale in 5 parten, de halve door de helft. Giovanni en zijn team leggen ze vervolgens op grote houten “bedden” zo’n 1.20 m boven de grond. In de zon. En dan is het hopen op en bidden voor alleen nog maar zon, zon, zon. 24 uur is genoeg voor de half-gedroogde tomaatjes. De zontomaatjes hebben ongeveer een week nodig.

Dus ja, zo simpel is het om tomaatjes te zondrogen. Het risico is echter groot, want een fikse regenbui kan dit hele proces flink in de war schoppen. Maar dat nemen onze broers voor lief: verregende tomaatjes gaan gewoon in de pastasaus. Want aan verspilling doen ze niet!

Zongedroogde tomaatjes eet je op brood, of als antipasti, verwerk je in pasta’s en tapenades of je bakt er zelf heerlijk zomers brood mee!

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Instagram

Volg ons

Links