Banketbakkersspijs is negen van de tien keer gemaakt van een mengsel van abrikozenpitten en witte bonen! Want die zijn een stuk goedkoper dan amandelen en benaderen in gemalen vorm de structuur van amandelspijs best aardig. Zeker wanneer je er dan ook suiker bij doet en lekker kleverig maakt met (plantaardig) vet. Wettelijk gezien moet je als producent van gevuld speculaas waar banketbakkersspijs in zit, erbij zeggen (erop zetten) dat er bonen in zitten. Maar dat gebeurde / gebeurt niet altijd.
Johannes van Dam was culinair journalist, schreef vele kookboeken en was en is nog steeds een “begrip” in de Hollandse gastronomie. Door Joep Habets (NRC) werd hij ooit “de strijder voor de waarheid op het bord” genoemd. Habets schreef ook over Van Dam in NRC:
“Zijn talent voor gastronomie zat er bij de auteur al vroeg in. De kleine Johannes verzorgde op jeugdige leeftijd de zondagse brunch in het ouderlijk huis. Hij vertikte het van jongs af aan margarine op zijn brood te smeren in plaats van boter. Als kind ontmaskerde hij met een jodiumtest de banketbakkers die hun gevulde koeken in plaats van amandelspijs vulden met goedkoop surrogaat van gemalen bonen. Hij riep de schuldigen ten overstaan van hun clientèle ter verantwoording. Toen al was hij de schrik van de culinaire middenstand.”
Johannes Van Dam was door velen geliefd, door velen gevreesd. Maar ten minste over 1 ding zijn Hij & Zij van GreenAge het 100% eens met Johannes van Dam, en dat is dat witte bonen heerlijk zijn, maar niet in gevuld speculaas thuishoren.