Bio & fairtrade (Max Havelaar) jasmijnrijst van GreenAge komt uit Noordoostelijk Thailand, uit de provincies Surin en Amnat Charoen. Tientallen kleine boeren met ieder 2 tot 4 hectare grond, zijn verenigd in een boeren coöperatie die centraal de geoogste rijst droogt, schoont en verpakt.
Amnat Charoen is een gebied van grote natuurlijke schoonheid, ongerepte bossen en bergen, pittoreske rijstvelden, fruitboomgaarden en de rotsachtige stroomversnellingen in de Mekong rivier. Surin is de plek, waar de culturen van Laos, Khmer, Thai en Kui samenkomen. Het wordt uitgebeeld in het provinciewapen, de hindoeïstische god Indra rijdend op een heilige olifant met op de achtergrond een heiligdom in Khmer-stijl.
Doelstellingen & werkwijze boeren coöperatie
De coöperatie van wie GreenAge de jasmijnrijst koopt, startte in 2012 als onafhankelijke boeren coöperatie met de missie om de lokale teelt van biologische & fairtrade rijst te bevorderen en om daarmee de bestaanszekerheid van de boeren te versterken op een eko-vriendelijke manier.
De coöperatie houdt ook toezicht op het gemeenschappelijk welzijn door de premies van Fairtrade te investeren in onderwijs en gezondheidszorg, veelal in zeer verafgelegen gebieden. Gebieden die niet ten volle hebben kunnen profiteren van de door de Thaise overheid gecreëerde infrastructuur van sociale diensten.
De coöperatie zorgt ervoor dat alle leden hun stem laten horen op gebied van financiën, administratie, onderwijs en landbouwmethodiek. De landbouwmethodiek binnen de coöperatie kenmerkt zich door de zeer traditionele, natuurlijke en duurzame manier van werken & leven
– de boeren composteren plantenafval en mengen dit met de mest, geproduceerd door hun buffels, tot een volledig natuurlijke, organische meststof. Daarnaast vangen ze regenwater op in reservoirs om daarmee altijd over voldoende, ongerept water te beschikken om de rijstvelden te bevloeien, zonder dat dit ten koste gaat van het drinkwater.
Mevrouw Thongiam is aan het werk op haar rijstveld)
Meneer Pakphum is bezig met de oogst