Bio producten

Parelcouscous Fregola Sarda Senatore Cappelli

DE LEKKERSTE PASTA VOOR IN BOUILLONS & SALADES!

 

Fregola van het historische unieke Senatore Cappelli graan – op Sardinië vind je deze fregolaversie meestal in bouillon-achtige soepen met groenten en / of schaaldieren. Op Sardinië gebruikt “la mama” voor dat laatste het liefst “arselle”, of “vongole” – kleine schelpjes waarvan het eigen vocht, gecombineerd met een scheut witte wijn en wat knoflook een overheerlijke diepe smaak van de zee geeft. Maar natuurlijk kun je fregola als iedere andere pastasoort gebruiken. Al dente gekookte fregola is afgekoeld een prachtige basis voor salades – lekker met mozzarella, tomaatjes en basilicum!
 
Senatore Cappelli durum tarwe dankt haar naam aan Raffaele Cappelli, een politicus die begin 19e eeuw zocht naar een hoogwaardig durum tarweras wat beter bestand was tegen droogte & hitte maar eveneens zware regenval kon trotseren en bovendien een hoge opbrengst had. Reden hiervoor was een minder risicovolle teelt voor boeren en verwerkers & dus een stabiele prijs. Bovendien zocht Capelli naar een tarweras wat qua voedingswaarde zoveel beter was dan andere durum tarwesoorten – in zijn tijd leed een groot deel van de (Zuid-) Italiaanse bevolking aan ondervoeding en hij zocht een oplossing in een betere basis voor de dagelijks gegeten pasta.
 
2016-nov-strampelli
 
2016-nov-cappelli
 
2016-nov-di-nuoro
 
Deze zoektocht liet hij doen door Nazareno Strampelli, een agrarisch geneticus die zijn leven gewijd had aan het identificeren van de in deze opzichten beste graansoorten voor de Italiaanse bevolking en voeding. De durum tarwe die we kennen onder de naam “Senatore Cappelli” is verreweg de beste vondst van Strampelli. Genetisch gezien en qua uiterlijk en voedingswaarde is dit tarweras vrijwel identiek aan kamut.
 
In Italië is kamut tegenwoordig razend populair, echter er staan steeds meer boeren en pastamakers op die liever Senatore Cappelli telen en verwerken. Ze nemen daarmee afstand van kamut, een graan wat een in hun ogen commercieel uitgebuit graan is, wat bovendien niet eens stamt uit Italië. In tegenstelling tot kamut, is Senatore Cappelli is ook geen “geclaimd” en gepatenteerd graan waardoor het door iedereen geteeld mag worden zonder in ruil financiële afdrachten te hoeven doen. En dit is te danken aan Strampelli & Cappelli die juist wilden dat iedereen op elk niveau beter kon leven van het tarweras.

 

Waar te koop?

bestel_in_onze_webshop-bulgur

Recepten met Fregola Senatore Cappelli

quote quote

Ook lekker:

quote quote

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Instagram

Volg ons

Links