Bio producten

Chiazaad

UITEINDELIJK OOK MAAR GEWOON EEN ZAADJE.

 

We kunnen heel spannend gaan doen over chia en je vertellen over de algemeen ervaren zin- en onzin van “superfood.” Dat doen we dus niet. Voor GreenAge is chia gewoon een “nieuw” zaadje. Daarom vind je chia van GreenAge dus bij de rest van onze zaden en pitten. Want meer of minder is het niet. De enige reden – wat GreenAge betreft – dat chia niet eerder erg bekend was bij ons, is omdat chia niet al vroeg op grote schaal geteeld werd voor export en niet eerder werd geïntroduceerd in Europa. Zonnebloem- en pompoenpitten komen net als sesamzaad, oorspronkelijk van buiten Europa. Alleen hebben we deze zaden honderden jaren geleden al ontmoet en vinden we ze tegenwoordig heel normaal. Chia heeft nog wat tijd nodig voor het volledig is “ingeburgerd.” Omdat we tegenwoordig veel meer weten over voedingswaarden en ons veel meer bezig houden met gezonde eigenschappen van voedingsmiddelen, is het logisch dat we tegenwoordig “nieuwe” voeding op een andere manier bekijken dan we bijvoorbeeld sesam bekeken toen het voor het eerst bij ons kwam.
 
Voor Zuid- en met name Midden-Amerika is chia overigens al sinds de Azteken een zeer gewaardeerd ingrediënt. Chia komt van het Azteekse woord “chian” wat “vettig” betekent. Ook chia is een oliehoudend zaad en kun je heel of gemalen eten. Het bevat mineralen en vitaminen maar niet meer dan bijvoorbeeld lijn- of sesamzaad. Wel bevat chia 25-30% omega-3 vetzuren. Vetzuren die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom uit voeding moet halen.
 
GreenAge vindt chia ook erg mooi: week een lepel chia in een kommetje water (zodat je de voedingsstoffen beter op kunt nemen) en zie wat er gebeurt: er vormt zich een dun geleilaagje rond de zaadjes! Deze chiagelei kun je prima gebruiken als ei-vervanger in veganistische gerechten of als basis voor prachtige toetjes & smoothies. Door yoghurt met muesli roeren kan natuurlijk ook en als je ze (eventueel licht geroosterd) over je salade strooit, geeft dat een lekkere “crunch.”

 

Waar te koop?

bestel_in_onze_webshop-bulgur

Recepten met chiazaad

quote quote

Ook lekker:

quote quote

GreenAge

footer-onze-passie-greenage

Instagram

Volg ons

Links